logo

logo

woensdag 14 december 2011

Sneeuw, Kerst en Oud en Nieuw.

Een witte kerst, wie droomt daar niet van? overvloedige sneeuwval geeft veel overlast, niet enkel voor ons, maar ook voor veel dieren. Veel honden krijgen zere zoolkussentjes als gevolg van de pekel en de sneeuw.

Tip: knip de haren tussen de zooltjes weg en smeer ze in met vaseline voor het naar buiten gaan en spoel de pootjes af met schoon water bij thuiskomst.

De kerstbomen hebben weer bezit genomen van menig huiskamer. Versierd met allerlei kerstspulletjes om in een echte kerstsfeer te komen. Prachtig allemaal, maar al dit moois kan een grote aantrekkingskracht op uw huisdier uitoefenen. Het eten van kerstversiering, chocolade, dennennaalden en dergelijke kan gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats.

Tijdens de feestdagen wordt er vaak ook uitgebreid getafeld. Bijzondere gerechten met veel liefde klaargemaakt. En dan is het natuurlijk ook kerst voor de hond of kat. Een mooie gedachte, maar ook hier is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Pas op met rolladenetjes, botjes (voornamelijk van gevogelte), maar ook zaken als cocktailprikkers en dergelijke. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een huisdier geopereerd moet worden als gevolg van het eten van dit soort zaken.

En dan na de kerst, komt oud en nieuw wel heel dicht bij. Prachtig voor velen, maar een ware hel voor veel dieren. Veel dieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Dieren die uit angst wegkruipen of zelfs weglopen, jankende honden, plassende katten.

Kunt u hier wat aan doen? U hoeft al het leed in ieder geval niet met lede ogen te aanschouwen. U kunt uw huisdier laten wennen aan harde en schelle geluiden. Hiervoor is wel geduld nodig en u dient hiermee ook ruimschoots op tijd mee te beginnen. Misschien niet meer iets voor dit jaar, maar wel iets om in het achterhoofd te houden voor volgend jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een hondentrainingsschool.

Ook zijn er speciale CD’s in de handel om de hond voor te bereiden op het geknal. Ook hiervoor geldt dat er tijdig mee begonnen dient te worden.

Wat kunt u nu dan nog doen?? Een angstige hond moet niet beloond worden omdat hij schrikt. Het beste is het dier te negeren, hoe moeilijk dat soms ook is als eigenaar. Probeer zelf ook niet angstig te reageren op harde geluiden om te voorkomen dat u de angst aan de hond doorgeeft. Zorg voor zoveel mogelijk afleiding zodat de aandacht minder op het geknal buiten gericht is. En tenslotte zijn er ook speciale middelen bij de dierenartsen te verkrijgen, zoals; een DAP-verdamper (een product dat via voor de hond waarneembare reukstoffen verspreid) wat een kalmerend effect op de hond heeft (minimaal 2 weken van te voren mee beginnen), homeopathische middelen als Bach Bloesem en kalmerende tabletten. Vraag uw dierenarts om meer informatie.

Voor uitgebreide informatie zie het artikel Vuurwerkangst.

Dierenkliniek Hassinkbrink wenst u en uw huisdier(en)

fijne feestdagen en een gezond 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten